Πισία - Ποντιακά τηγανιτά πιτάκια, νηστίσιμα

pisia

Πεντανόστιμα πιτάκια γεμιστά με πατάτα και άνηθο! Μπουκιά και συχώριο!


Υλικά για τη ζύμη για 22 κομμάτια

600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι ξερή μαγιά

 1½ - 2 φλυτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό

 ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού

½ κουτ. γλυκού ζάχαρη

 1 κουτ. γλυκού αλάτι

pontiaka-pitakia-pisia
pisia

     Για τη γέμιση

800 - 900 γρ. πατάτες

2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

 2 - 3 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο

αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι - ρίγανη

Ελαιόλαδο και σπορέλαιο (μισό - μισό) για τηγάνισμα

  
pisia-pontiaka

Οδηγίες
Σ' ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι.

Σε μισό φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό, διαλύουμε  τη μαγιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη, 2 - 3 κουταλιές της σούπας, από το αλεύρι που έχουμε ζυγίσει και φτιάχνουμε ένα χυλό.

Τον αφήνουμε για 15', ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Στο μπολ με το αλεύρι ρίχνουμε τη μαγιά, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο νερό, ώσπου να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. (Μπορεί να μην πάρει όλο το νερό).

Μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη  ζυμώνουμε για 5' - 7', ώστε να γίνει μια ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη.

Έπειτα μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την ξαναβάζουμε στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα, για μία ώρα περίπου, σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζουμε σε μπόλικο νερό για 25' - 30', μέχρι να μαλακώσουν. Όσο είναι ζεστές, προσεκτικά για να μην καούμε, τις ξεφλουδίζουμε και μ' ένα πιρούνι τις πολτοποιούμε.

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζουμε σε μπόλικο νερό για 25' - 30', μέχρι να μαλακώσουν.

Όσο είναι ζεστές, προσεκτικά για να μην καούμε, τις ξεφλουδίζουμε και μ' ένα πιρούνι τις πολτοποιούμε.

pisia-gemish

Σ' ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4' - 5', μέχρι να γυαλίσει.

pisia

Προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες, τον άνηθο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά, κι αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη για 30' περίπου, να κρυώσει.

 Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 22 κομμάτια, (βάρους 40 - 45 γραμμαρίων το καθένα), σχηματίζοντας μπαλάκια και μετά ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε μικρό φύλλο. (Περίπου σαν πιατο του καφέ).

Τοποθετούμε σε κάθε φύλλο μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση, βρέχουμε ελαφρά τις άκρες για να κολλήσουν και τα κλείνουμε, σχηματίζοντας μικρά ρολά.

Όταν τα τελειώσουμε όλα, τα τηγανίζουμε σε καλά ζεσταμένο λάδι, μέχρι να ροδίσουν απ᾿ όλες τις μεριές.

pisia-thganita     

Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί, να φύγει η περίσσια του λαδιού και τα σερβίρουμε ζεστά.

Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση και λίγη τριμμένη φέτα.

Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί, να φύγει η περίσσια του λαδιού και τα σερβίρουμε ζεστά.

 Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση και λίγη τριμμένη φέτα.


Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 



 

0 comments