Ζύμη για σπιτικά κορνεδάκια!

kornedakia-me-tyria

Εντυπωσιακά κορνεδάκια ..άλλα αλμυρά και πολύ εμφανίσιμα έτοιμα να κλέψουν την παράσταση σε οποιοδήποτε για παρτυ  , γενέθλια, ή μπουφέ! Αν δεν έχετε τα καλούπια γίνονται εύκολα με χαρτόνι και αλουμινόχαρτο!

Υλικά:
1/2 φλιτζάνι γάλα
1/2 φλιτζάνι νερό
3 κουταλιές της σούπας λάδι
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
1 χτυπημένο αυγό
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 1/4 κουταλάκι του γλυκού στιγμιαία μαγιά
3 1/2 έως 4 φλυτζάνια αλεύρι (χρησιμοποιούμαι μόνο 3 1/2)

Επάλειψη
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας γάλα

Οδηγίες:
Ζεσταίνουμε το γάλα και το νερό σε μια κατσαρόλα και τοποθετούμε σε μπολ μέχρι να είναι   χλιαρό. Προσθέτουμε το λάδι, τη ζάχαρη και το αλάτι ,ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό και 2 φλιτζάνια αλεύρι ,και ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε και την  μαγιά και ανακατεύουμε.
Αφήστε το στην άκρη  για 10 λεπτά ακάλυπτο. Τώρα, αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Πρόσθεσα 1 1/2 φλιτζάνι - συνολικά 3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι. 

Ζυμώνουμε  τη ζύμη για 6-8 λεπτά. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα καθαρό μπολ και τοποθετήστε τη ζύμη. Αναποδογυρίστε μερικές φορές για να καλυφθούν ελαφρά όλες οι πλευρές της ζύμης με το λάδι.
Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη να ξεκουραστεί μέχρι  να διπλασιαστεί η  ζύμη περίπου 1 ώρα. Ενώ η ζύμη αυξάνεται, κάντε τα καλούπια -κώνους.


Για τα χωνιά φτιάχνουμε καλούπι με ένα απλό Χαρτόνι και αλουμινόχαρτο .
Κάντε τους κώνους από χάρτινο υλικό απόθεμα ή φυλλάδια.
Κλείστε με ταινία τους κώνους και στη συνέχεια καλύψετε  καλά με αλουμινόχαρτο, έτσι ώστε να μην φαίνεται  το χαρτί.
Βάλτε τα στην άκρη.

Ζυμώνουμε λίγο την ζύμη  και κόβουμε  σε 8 κομμάτια.

Χρησιμοποιήστε μια ζυγαριά  για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα κομματια έχουν το ίδιο βάρος.

 Αφήνεται τη ζύμη να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Πάρτε κάθε κομμάτι της ζύμης και φτιάξτε ένα κορδόνι .Τυλίξτε τα κορδόνια γύρω από τα λαδωμένα καλούπια .

Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και αλείψτε τα με το  αυγό. 

Πασπαλίζουμε σουσάμι ή παπαρουνόσπορο (ή και τα δύο).

Καλύψτε με το πλαστική  μεμβράνη . Αφήστε  να φουσκώσουν  για 30 λεπτά

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 175 βαθμούς  για 20 - 22 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Τοποθετήστε επάνω σε μια σχάρα  και αφήστε τα να κρυώσουν για μερικά λεπτά πριν τα αφαιρέσετε  από  τα καλούπια.

Γεμίστε τα με την  αγαπημένη σας γέμιση  και απολαύστε!

Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!

 Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 





0 comments