Κότα γεμιστή για το γιορτινό τραπέζι !!!!!

kota-gemisth20

Κοτόπουλο γιορτινό και απολαυστικό! Αντικαταστήστε φέτος την γαλοπούλα με αυτό το γεμιστό κοτόπουλο με συκωτάκια πουλιών και κάστανο! Ακολουθήστε την συμβουλή της συνταγής μας για σίγουρη επιτυχία.

Δείτε περισσότερες Συνταγές με κοτόπουλο 

kota-gemisth

kota-gemisth21

 Για τη γεμιστή κότα θα χρειαστούμε : 

Υλικά για ένα μεγάλο ταψί κουζίνας

1 κοτόπουλο αρκετά μεγάλο

1 κιλό συκωτάκια πουλιών- όχι καρδιές και στομάχια

1/2 κιλό κάστανα 

3 κούπες ρύζι καρολίνα 

3 φλιτζάνια νερό για το σωτάρισμα

2 ματσάκια κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο

2-3 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε κυβάκια 

1 ματσάκι μαιντανό

1/2 ματσάκι άνηθο

1 κούπα ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι κατά βούληση

Ακόμα

 3 φλιτζάνια νερό για το ψήσιμο (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)

λίγο Βιτάμ 

kota-gemisth3

Οδηγίες

Αρχικά σε μία  κατσαρόλα βράζουμε με μπόλικο νερό τα κάστανα. Κατόπιν αφού κρυώσουν λίγο τα καθαρίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη .(Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και από την προηγούμενη μέρα .)

Πλένουμε πολύ καλά τα συκωτάκια . Βράζουμε τα συκωτάκια με μπόλικο νερό αφαιρώντας τον αφρό . Αφού βράσουν τα σουρώνουμε και τα κόβουμε   σε κομματάκια- όχι πολύ μικρά για να μην διαλυθούν. 

kota-gemisth4

 Σε βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε με το 1/3 από το ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και τα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε κυβάκια και αφού τσιγαριστούν ρίχνουμε και τα συκωτάκια. 

Τα σοτάρουμε όλα μαζί σε μεσαία προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν καλά τα κρεμμύδια μας και να γυαλίσουν .

kota-gemisth5

Προσθέτουμε τα κάστανα και ανακατεύουμε ελαφρώς .  Προσθέτουμε κατόπιν το ρύζι και τα 3 φλιτζάνια νερό και ανακατεύουμε ελαφρά . Αλάτοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο ψιλοκομμένα  .

Το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ρουφήξει το νερό. Το ρύζι πρέπει να κρατά στην γεύση όπως το κάνουμε για τα ντολμαδάκια. 

kota-gemisth6

kota-gemisth7
 
kota-gemisth8

kota-gemisth9

Προσθέτουμε εξτρά κάστανα αν θέλουμε για περισσότερη νοστιμιά.
 
Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί της κουζίνας και βάζουμε στην μια πλευρά την κότα .

kota-gemisth10

kota-gemisth11

kota-gemisth12

 Γεμίζουμε το κοτόπουλο με την γέμιση  και κλείνουμε με οδοντογλυφίδες.

Την υπόλοιπη γέμιση την βάζουμε στο ταψί γύρω γύρω από την κότα . 

kota-gemisth14

Περιχύνουμε τα 3 φλιτζάνια νερό , αλείφουμε την κότα με λίγο βιτάμ και ρίχνουμε και λίγο βιτάμ ή λαδάκι σε όλο το ταψί και αν θέλουμε βάζουμε και πάλι  εξτρά κάστανα.

Ψήνουμε για μιάμιση  ώρα  περίπου  περίπου στους 180 βαθμούς. 

Μπορούμε βέβαια να ψήσουμε ξεχωριστά το κοτόπουλο και ξεχωριστά την γέμιση 

kota-gemisth15

kota-gemisth16

kota-gemisth17

kota-gemisth18

kota-gemisth19

Παρατηρήσεις και συμβουλές

Προσωπικά μου αρέσει το ρύζι πολύ καλά μαγειρεμένο έτσι τα βάζω όλα μαζί από την αρχή  στο ταψί.

Αν εσείς προτιμάτε το ρυζάκι σας πιο σπυρωτό βάλτε πρώτα την κότα να ψηθεί  από την μια πλευρά για 45 λεπτά και μετά βγάλτε προσεκτικά το ταψί από τον φούρνο.



Αναποδογυρίστε την κότα και βάλτε περιμετρικά την γέμιση γύρω γύρω . Συμπληρώστε με 3 ποτήρια νερό λίγο λαδάκι και ψήστε για 45 λεπτά περίπου ακόμα .

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram

 



0 comments