Ψωμί γάστρας με μαγιά 2 γραμμαρίων!!!

psomi-gastras

 Συνταγές για ψωμί γάστρας θα βρείτε πολλές. Αυτό το ψωμί  όμως έχει ελάχιστη μαγιά ,τραγανή κόρα , διατηρείται το λιγότερο 5 μέρες και δεν μυρίζει μαγιά όπως γίνεται με τα σπιτικά ψωμιά την επόμενη μέρα. Είναι εύπεπτο και ελαφρύ ακριβώς λόγω της λιγοστής ποσότητας μαγιάς που περιέχει . Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε !!!

psomi-gastras2

Δείτε περισσότερες Συνταγές για ψωμιά 

Για το πολύ νόστιμο #ψωμί #γάστρας θα χρειαστούμε :

Υλικά

300 γραμμάρια αλεύρι κίτρινο

200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

2 γραμμάρια ξηρή μαγιά

2 κουταλιές σούπας λάδι

λίγο αλάτι

350 γραμμάρια νερό

1 κουταλιά σούπας ξίδι 

psomi-gastras3

Οδηγίες
Ανακατεύουμε  το αλεύρι, τη μαγιά και το μέλι καλά. Σιγά-σιγά προσθέτουμε  το νερό, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί ένα ζυμαράκι. Η ζύμη κολλάει και δεν μπορούμε να την πιάσουμε . 


psomi-gastras4

Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε  την ζύμη και καλύπτουμε με  πλαστικό διαφανής μεμβράνη . Αφήνουμε  να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου* για περίπου 12 ώρες. Μπορούμε να κάνουμε το ζυμαράκι από βραδύς και το πρωί θα είναι έτοιμο.
( για την θερμοκρασία διαβάστε στο τέλος του άρθρου )

 Διπλώνουμε την ζύμη  απαλά μερικές φορές την ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

psomi-gastras6

psomi-gastras7

Ρίχνουμε την ζύμη μας σε αλευρωμένη επιφάνεια και αναδιπλώνουμε το ζυμαράκι μας απαλά 3-4 φορές προς τα μέσα . Σημαντικό πολύ η ζύμη μας κολλάει λίγο στα χέρια.

psomi-gastras7

psomi-gastras8

Σχηματίζουμε μια μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες καλύπτοντας με μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα . 

psomi-gastras9

Μισή ώρα πριν ανάψουμε  το φούρνο στους 225C   τοποθετούμε  μια κατσαρόλα ή γάστρα με καπάκι στο επάνω μέρος για να ζεσταθεί για 30 λεπτά. 

Βγάζουμε την γάστρα  από το φούρνο προσεκτικά (είναι καυτή) και ρίχνουμε  ελαφρά λίγο αλεύρι στον πάτο της γάστρας  ή βάζουμε λαδόκολλα.

psomi-gastras10
 
psomi-gastras11

Τοποθετούμε  τη ζύμη απαλά στην κατσαρόλα-γάστρα  και σκεπάζουμε με το καπάκι.

psomi-gastras12

 Ψήνουμε  για 30 λεπτά. Μετά από 20 λεπτά, αφαιρούμε  το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά. Αφαιρούμε  από το φούρνο και αφήνουμε  να κρυώσει πριν το κόψουμε . Απολαύστε το  με κρύο βούτυρο και μέλι.

psomi-gastras13

psomi-gastras14

Το ψωμάκι μας 5 μέρες μετά .

psomi-gastras15

Μυστικά
*Σε περιόδους έντονης ζέστης βάζουμε την ζύμη από βραδύς στο ψυγείο.
Σε εποχές( φθινόπωρο ή χειμώνα ) κρύου  αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου. 

Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram


0 comments